Bilim&TeknolojiGenel

Yerli ve Milli Uydu İMECE Uzaya Fırlatıldı

Türkiye’nin yerli ve milli imkanlarla geliştirdiği ilk yüksek çözünürlüklü gözlem uydusu İMECE, uzaya başarıyla fırlatıldı.

Yerli ve milli, yüksek çözünürlüğe sahip ilk gözlem uydusu olan İMECE uydusu Ankara’da düzenlenen fırlatma törenindeki geri sayım sonucunda uzaya fırlatıldı. Uzaya fırlatılması daha önce 3 kez ertelenen İMECE uydusunun, Türkiye saatiyle 09.47’de Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan California Vadenberg Uzay Kuvvetleri Üssü’nden, Space X firması tarafından uzaya yolculuğu başlatıldı.

5 YIL BOYUNCA DÜNYANIN HER YERİNDEN GÖRÜNTÜ ALABİLECEK
Türk mühendislerin 6 yıllık çalışması sonucunda üretilen İMECE uydusu, 680 kilometre irtifada, güneşe eş zamanlı yörüngede konumlanarak, 5 yıl boyunca hedef teşhis, tespit, doğal afet, tarımsal uygulamalar gibi birçok alanda ülkeye hizmet verecek. Ayrıca uydu, dünyanın her yerinden görüntü alabilecek.
Tamamen yerli ve milli imkanlarla üretilen İMECE gözlem uydusu, Türkiye’de ilk kez üretilen metre altı metre altı çözünürlüğe sahip elektro-optik uydu kamerasına sahip. Bu kamera sayesinde Türkiye’nin yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsü ihtiyacı yerli kaynaklarla karşılanmış olacak.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da video mesaj ile katıldığı fırlatma töreni, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

İLK SİNYAL ALINDI
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda İMECE uydusunun yörüngesine yerleştiğini ve ilk sinyalin alındığını belirterek, “Darısı iki hafta içerisinde ilk yüksek çözünürlüklü görüntüyü almaya” dedi.
Bakan Varank paylaşımında ayrıca takipçilerine, “Sizce ilk görüntü nereden olsun?” diye sordu.

ERDOĞAN: “SÜREKLİ VİTES YÜKSELTİYORUZ”
Türkiye’ye stratejik kabiliyetler kazandıracak bu uydunun tasarımından üretimine, uzaya fırlatılana kadar bütün aşamalarda emeği geçen herkesi tebrik eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Önümüzdeki denemde jeopolitik rekabetin sadece dünyada değil, uzayda da devam edeceği anlaşılıyor. Şu anda birçok gelişmiş ülke kritik ve stratejik önemde gördüğü uzay alanına yatırım yapıyor. Küresel uzay ekonomisinin büyüklüğü 2009’da 245 milyar dolar iken, 2021’de 469 milyar dolara ulaştı. Bu rakamlar günden güne artıyor. Türkiye olarak biz de sürekli vites yükseltiyoruz. Son 20 yılda yaptığımız yatırımlara ilaveten Milli Uzay Programımızı ilan ederek adeta hedeflerimize doğru koşmaya başladık” diye konuştu.

“İMECE UYDUSU, TÜRKİYE’NİN EN GELİŞMİŞ YER GÖZLEM UYDUSU OLACAK”
Bugüne kadar yörüngeye gönderilen 8 haberleşme uydusundan 3’ünün görev süresini başarıyla tamamladığını, diğer 5 haberleşme uydusunun ise aktif olarak hizmet ettiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugün de ülkemizin ilk yüksek çözünürlüklü İMECE uydusunu Türkiye Yüzyılı’nın habercisi olarak büyük bir gururla uzaya yolcu ettik. İMECE uydusuyla bir gözlem uydusu için gereken tüm alt sistemlerin tasarım, üretim, montaj, entegrasyon ve testlerini kendimiz yaptık. Uçuş bilgisayarı ve haberleşme sistemleri gibi kritik uydu teknolojilerini yerli ve milli imkanlarla geliştirdik. Geliştirdiğimiz yüksek çözünürlüklü elektro-optik kamera ile sadece Türkiye üzerinden değil dünyanın herhangi bir istasyonundan görüntüler elde edebileceğiz. İMECE uydusu, görüntü çözünürlüğü, haberleşme hızı ve manevra kabiliyeti açısından Türkiye’nin en gelişmiş yer gözlem uydusu olacak. Bu proje ile gelecekte üretilecek milli yer gözlem uyduları için ihtiyaç duyulacak tüm altyapı ve kabiliyetleri elde ettik” değerlendirmesinde bulundu.
Erdoğan, konuşmasının sonunda uzay ve uzay teknolojileri alanlarında yatırımların devam edeceğini dile getirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir