İYİ Parti Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Turhan Çömez Balıkesir’e yönelik projelerini açıkladı. Parti başkanı Meral Akşener ise “Çömez, Partimizin Balıkesir Büyükşehir Belediye başkan adayıdır ve inanıyorum ki, 31 Mart akşamı da başkanıdır” dedi.
“MİLLETİMİZİ DONANIMLI ADAYLARLA BULUŞTURUYORUZ”
İYİ Parti’nin Balıkesir’i güçlü ve donanımlı adaylar ve projeler ile buluşturduklarını söyleyen İYİ Parti Lideri Meral Akşener, “Turhan Çömez, Partimizin Balıkesir Büyükşehir Belediye başkan adayıdır ve inanıyorum ki, 31 Mart akşamı da başkanıdır. Tevazuu, çalışkanlığı, dürüstlüğü, deneyimi ve dünya çapında başarıları ve vizyonu ile hem Türkiye’ye hem de Balıkesir’e olan sevdası ile büyük hizmetler yapacaktır” ifadelerini kullandı.
Turhan Çömez’in Balıkeir’e yönelik projeleri ise şöyle:
KATILIMCI YÖNETİM:
Karar alma süreçlerine tüm kent bireylerinin etkin bir şekilde katılmaları temel hedeflerimizdendir.
Karardan etkilenecek herkesin, karar mekanizmalarında aktif ve belirleyici rol oynaması gerektiğine inanıyoruz.
Kent konseylerinin daha güçlü ve etkin bir şekilde karar mekanizmalarında yer almalarını sağlayacağız.
Ortak akıl üretme, birlikte karar verme ve şeffaflık anlayışına değer vereceğiz.
Hem Belediye Meclisi’nin, hem Milletin Yerel Meclislerinin hem de ihale süreçlerinin tamamı BELEDİYE TV’de canlı yayınlanacak, halkımızın görüş, değerlendirme ve eleştirilerine açık olacaktır.
Aynı şekilde alınan tüm, öneriler, toplantı tutanakları, kararlar ve uygulamalar, web sitemizden düzenli olarak halkımızla paylaşılarak denetim ve eleştirilere açık olacaktır.
Etkin bir şekilde çalıştıracağımız Milletin Yerel Meclisleri’nde; (Çocuk Meclisi, Gençlik Meclisi, Engelliler Meclisi, Kadın Meclisi, Yaş Almışlar Meclisi) alınan kararları Belediye Meclisi’mizde özel bir gündemle değerlendirerek uygulamaya geçireceğiz.
Zaman zaman çevirimici toplantılar düzenleyerek, halkımızın E-Katılım ile yönetimde etkin rol oynamalarını sağlayacağız. Aynı şekilde tüm halkımız şikayetlerini elektronik ortamda belediyemize
ulaştırabilecek ve en kısa sürede sonuç alacaktır.
Vatandaşlarımızdan gelecek tüm fikirleri ve projeleri titizlikle inceleyerek, öne çıkan ve uygulanabilir olanları hayata geçireceğiz.
Önemli kararları alırken, elektronik ortamda kuracağımız E-BAL DEMOKRASİ PLATFORMU ile halkımızın tamamının görüş ve önerilerini almaya özen göstereceğiz
ÇOCUKLARIMIZ:
Çocuklarımızı her türlü istismardan, şiddetten, uyuşturucudan, radikal grupların ve çetelerin tehlikesinden korumak icin 7/24 hizmet veren bir destek hattı kuracağız. Geliştireceğimiz bir uygulama ile çocuklarımızın emniyet ve güvenliğinin ailelerince takip edilebilmesini sağlayacağız.
Çocuklarımız için kent meclisleri ve şehir konseyleri hazırlayacağız. Kuracağımız Çocuk Meclisi’nde her ay yapılacak toplantılarda onların görüşlerini alacağız, fikirlerleriyle projeler üreteceğiz.
Türkiye’de giderek derinleşen ekonomik kriz ve yoksulluk çocuklarımızı etkileyen büyük bir soruna dönüşmüş ve neticede çocuklarımızda gelişme gerilikleri başlamıştır. Çocuklarımızın sağlıklı beslenebilmeleri ve gelişmeleri için BALSÜT Projesi’ni hayata geçireceğiz. Bunun icin entegre süt tesisi kuracağız.
Süt Birlikleri aracılığıyla toplayacağımız sütleri tesislerimizde işleyerek, çocuklarımıza süt dağıtacağız.
Okul kantinlerinde çocuklara sağlıklı gıda satılması için üst düzeyde önlem alacağız. Çocukları çağın önemli tehditlerinden biri olan obeziteden ve buna bağlı hastalıklardan korumak için seferberlik başlatacağız.
Çok geniş bir coğrafyaya yayılmış olan şehrimizin her köşesinde henüz şehir merkezini bile görme imkanı bulamamış çocuklarımıza gezi programları düzenleyeceğiz. Onlara yaz kampları hazırlayacağız. Kentimizin tarihi ve turistik bölgelerini çocuklarımıza da tanıtacak, onların hem sosyal hem de kişilik gelişimlerine katkı
sağlayacağız.
Balıkesir’in her noktasını çocuklarımız için yaşanabilir kılmak temel hedefimiz. Şehrin uygun yerlerini, belirli saatlerde araçlara kapatarak sadece coçukların oyun oynayabileceği mekanlara çevireceğiz. Çocuklara kalıcı oyun parkları ve spor alanları da tesis edeceğiz.
Çocuklarımızı, yaş almışlarla ve engellilerle buluşturacak, onların kişisel gelişimlerine katkı sağlayacak sosyal projeler hazırlayacağız.
Sanayi ve Ticaret Odaları ile ortak çocuk projeleri geliştirecegiz. Kurulacak atölyelerde, çocuklarımız usta eğitmenlerin gözetiminde basit imalat ve onarım yaparak (bisiklet tamiri vs.) hem sosyalleşecek hem de kişisel becerilerini geliştirecekler.
Belediyemiz bünyesinde; halk oyunları, müzik, resim, fotoğraf, spor, folklör, yabancı dil, kitap ve gezi kulüpleri kuracağız. Bu sayede çocuklarımızın sosyalleşmelerine, kişisel gelişimlerine ve yeteneklerini keşfetmelerine katkı sağlayacağız.
Çocuk ve bebek kütüphaneleri kuracağız. Anneleri ile birlikte kütüphanelere gelecek çocuk ve bebeklere özel programlar düzenleyeceğiz. Buralarda anne çocuk sağlığı ve gelişimi ile ilgili seminer ve toplantılar düzenleyeceğiz.
Çalışan ailelerin cocukları için kreşler, gündüz bakımevleri ve ana okulları açacağız. Bu konuda yatırım yapmak isteyen girişimcilerimizle belediye destekli projeler hazırlayacağız, yer tahsis edeceğiz, teşvik edeceğiz.
Belediyemiz bünyesinde kuracağımız Bakıcı Yetiştirme Merkezi BAYEM’de özel eğitim alan sertifikalı bakıcılarımızın ihtiyaç halinde ailelere çocukları için geçici destek olmasını sağlayacağız.
ENGELSİZ YAŞAM:
Engelli vatandaşlarımızın engelsiz bir hayat standardına kavuşması temel önceliğimiz olacak. Türkiye genelinde olduğu gibi ne yazık ki Balıkesir’de de sağlıklı bir veriye sahip değiliz. Belediye olarak ise önce engelli kayıt sistemi kurmakla başlayacağız. Şehrin tamamını kapsayan detaylı bir kayıt sistemi bizim yapacağımız çalışmalar ve projelerimiz için bir ışık tutacaktır.
Belediyemiz bünyesinde kuracağımız Bakıcı Yetiştirme Merkezi BAYEM’de özel eğitim alan sertifikalı bakıcılarımız, ihtiyaç halinde engelli vatandaşlarımızın evlerine giderek günlük, geçici bakımlarını sağlayacak. Bu hizmet, gerekli hallerde saatlik ya da bir kaç günlük de verilebilecek.
Engelli vatandaşlarımızın sağlık koşullarına uygun eğitim ve istihdam kursları düzenleyeceğiz. Bu sayede istihdam imkanlarını arttıracağız. Kendi işini kurmak isteyen engelli vatandaşımıza, eğitim ve proje desteği sağladıktan sonra mikrokredi vereceğiz ve bu sayede şartlarına uygun iş kurmalarına destek olacağız. Engellilerimizin ürettiği ürünlerin satışına özel teşvikler ve destekler vereceğiz.
Engelli istihdamını arttırmak için her türlü desteği vereceğiz. Belediye bünyesinde ise kontenjan tahsis edecek ve alımlarda engelli vatandaşlara öncelik vereceğiz.
Şehrin her noktasını engelliler için engelsiz ve erişilebilir hale getireceğiz. Tüm konut ve işyerleri başta olmak üzere, her türlü mekanın, kaldırımların, engelli vatandaşlarımız için sorunsuz ve kolaylıkla ulaşılabilir hale gelmesini sağlayacağız.
Öncelikli olarak turistik bölgelerin tam olarak engelsiz hale gelmesini ve bu bölgelere engelli vatandaşlarımızın yapacağı ziyaretleri teşvik edip destek olacağız.
Engelli vatandaşlarımızın toplu taşıma araçlarını rahat ve güvenli bir şekilde kullanabilmeleri için gerekli önlemleri alacağız ve teknik düzenlemeleri yapacağız.
Engelliler için BALKART uygulamasına geçeceğiz. Bu kart ile başta ulaşım ve alışveriş olmak üzere tüm işyerlerinde engelli vatandaşlarımıza indirim ve avantajlar sağlanamasını temin ve teşvik edeceğiz.
Sayısı giderek artan otizmli çocuklarımız için eğitim ve rehabilitasyon merkezleri kuracağız.
Engelli vatandaşlarımızın ortez, protez, tekerlekli sandalye işitme cihazı gibi ihtiyaçlarını temin etmelerine yardımcı ve destek olacağız.
Engelliler Rehabilitasyon, Eğitim ve Dinlenme tesisleri kuracağız. Yılın 12 ayı hizmet verecek olan bu tesislerde, hem deniz hem de kaplıca imkanlarında yararlanılmasını sağlayacağız. Bu tesislerde spor alanları kuracağız ve engelli spor müsabakaları düzenleyeceğiz.
YAŞ ALMIŞLARIMIZ:
Halkımızın aktif, sağlıklı ve mutlu bir şekilde yaşlanması için gerekli projeleri hazırlayacağız.
Yaş almışlarımızın haftada bir alışverişe çıkabilmeleri için gönüllü sürücüler ve yardımcılar temin edeceğiz. Gönüllü projemize katkı sağlayacak olan vatandaşlarımıza sağlık, ilk yardım, iletişim
ve yaşlı destek teknikleri ile ilgili bir eğitim aldıktan sonra klübe üye olacak ve kendilerine uygun zaman diliminde, ihtiyacı olan yaşlılarımızla buluşturulacaktır.
Yakınları tarafından bakılan ve geçici bir süre yalnız kalan ya da sürekli yalnız yaşamak durumunda olan yaşlı vatandaşlarımıza, sağlık koşullarına göre evde bakım – bakıcı desteği vereceğiz.
Rotasyon – nöbet usülü çalışçacak olan bakıcılarımız, özel bir eğitim sonrası bakım hizmeti verecek ve sürekli bir denetime tabi tutulacaklar.
Araç sahibi gönüllülerin yanısıra sisteme üye olmak isteyen gençler ve üniversite öğrencileri de aynı şekilde bir eğitim aldıktan sonda projede yer alacaklar ve bu öğrencilerimize burs temininde
öncelik tanınacaktır.
Yaş almışlarla gençleri “Yapabilsem, Bilebilsem Buluşmaları” gibi platformlarda buluşturacağız.
Yaşlılar deneyimlerini aktarırken, gençlerin de onlara yardımcı olmalarını temin edeceğiz.
Arzu eden yeni doğum yapmış anne ve bebekleri ile gönüllü yaşlılarımızı buluşturacağız. Bu sayede farklı kuşaklar bir araya gelecek, birbirlerinin deneyimlerinden faydalanacak ve hep birlikte vakit geçirmenin keyfini çıkaracaklar.
65 yaş üstü vatandaşlarımıza oluşturulacak turistik rotalarda rehberler eşliğinde geziler
düzenleyeceğiz. Bu sayede yaşlılarımız hem güzel vakit geçirecek hem de sosyalleşecekler.
Yaşlı istismarı ile ilgili farkındalığı arttıracağız. Bu konuda eğitim programları düzenleceğiz, ayrıca eğitim videoları hazırlayarak vatandaşlarımızı bilinçlendireceğiz.
Yaşlılar için sosyal konutlar ve yerleşim alanları tesis edeceğiz. Yaşlılar için tasarlanacak bu alanlarda aynı zamanda onlara karşılıksız bakabilecek aileler de ücretsiz kalabilecek. Bakıcı olmak isteyen aileler özel bir eğitimden geçirilecekler ve belediyemizin uzman personeli tarafından sürekli bir denetime tabi tutulacaklardır.
Yaşlı lokalleri açmak isteyen girişimcilere özel teşvikler, destekler vereceğiz, alanlar sağlayacağız.
Yaşlılar için fizyoterapi merkezleri, yaşlılar tatil köyü kuracağız. Ayrıca başta millet bahçeleri olmak üzere, tüm uygun alanlarda hobi bahçeleri oluşturacağız ve bu alanlarda genç gönüllülerle
yaşlılarımızı buluşturacağız.
KADIN TOPLUMUN YARISI:
Kadınları; eğitimli, donanımlı, güçlü ve özgür olan, ayrıca cinsiyet ayrımcılığının olmadığı toplumlar geleceğe güvenle ilerler.
Kadının her alanda, siyasette, ticarette, akademide ve yönetimde güçlü bir şekilde var olması vazgeçilmez prensiplerimizdendir.
Kadın gücünü harekete geçireceğiz.
Kadınların iş hayatında aktif bir şekilde katılmaları için projeler geliştireceğiz.
Girişimci olmak isteyen kadınlarımıza, ilgi ve yeteneklerinin olduğu alanlarda eğitim, kurs, proje, mikrokredi ve mentorluk desteği vereceğiz.
Kadınların kent konseylerinde ve kadın meclislerinde aktif olarak çalışmalarını destekleyeceğiz.
Kadının toplumdaki yerini güçlendirmek ve kadın haklarını savunmak için kurulmuş tüm sivil toplum örgütlerini destekleyeceğiz.
Ekonomik büyümemiz ve eğitim alanında başarılı olabilmemiz için çalışma yaşamında olmayan annelerin de eğitilmesine önem vereceğiz ve bu yönde projeler hayata geçireceğiz.
Aile içi ve dışı şiddetin her çeşidini önlemek için kapsamlı ve kalıcı önlemler alacağız.
Kadın destek merkezleri ve 7/24 hizmet veren destek hatları kuracağız.
GENÇLERİMİZ:
Ülkemizin en büyük zenginliklerinden biri de genç nüfustur. Onların hayallerine, umutlarına, heyecanlarına ve beklentilerine cevap vermek ve bu muhteşem potansiyeli Türkiye’nin geleceğine tahsis etmek vazgeçilmez prensiplerimizden biridir. Dünyayı bilen, küresel düşünebilen ama yerel hareket eden Türkiye sevdalısı gençlerin ülkemizin yarınları olduğuna inanıyoruz.
Gençlik Meclisi ve kent konseyleri kuracağız.
Düzenli toplantılar yaparak kentle ilgili alınacak kararlarda, gençlerin görüşlerine başvuracağız.
Sanayi Odaları, Ticaret Odaları ve ilgili diğer sivil toplum kuruluşları ile ortaklaşa istihdam projeleri hazırlayacağız, mesleki eğitim kursları düzenleyeceğiz ve gençlerimizi yarınlara hazırlayacağız. İlgili kuruluşların ve uzmanların destek ve onayı ile gençlerimizin hazırladığı özellikle bölgemizin ihtiyaç duyduğu projeleri, kalıcı iş imkanına dönüştürebilmek için mikrokrediler vereceğiz.
Sanayi ve Ticaret Odaları ve Üniversitelerle işbirliği yaparak teknolojik inovasyon merkezleri kuracağız.
Yerel iş gücü potansiyellerine ve ihtiyaçlara göre buralarda kodlama, robotik ve dijital sanatlar, yapay zeka, siber güvenlik, veri analizi ve yazılım gibi kurslar vereceğiz. Bu alanlarda kendini geliştiren, proje üreten ve projesi onaylanan gençlerimize mikrokredi desteği vereceğiz.
Bölgemizdeki yapılmış ancak yeterince yararlanılmayan millet bahçelerinde, gençlerin spor yapabileceği, sosyalleşeceği alanlar kuracağız. Oluşturacağımız deprem toplanma alanlarında da benzer gençlik–spor projeleri geliştireceğiz.
Üniversite öğrencilerimizin çok ciddi barınma sorunu var. Modern, çağın şartlarına ve gençlerin beklentilerine uygun konsept yurt projeleri hayata geçireceğiz. Aynı projeleri uygulayacak olan girişimcilere arazi desteği vererek barınma sorunun bir an önce çözülmesini sağlayacağız.
Belediye bünyesinde kuracağımız aş evlerinde gençlerimize ücretsiz yemek temin edeceğiz. Üniversite öğrencilerimizin bir araya geleceği, sosyalleşeceği, ders çalışabileceği konsept projeler hazırlayacağız.
Buralarda gençlere ücretsiz yiyecek, içecek temini yanında, alanında deneyimli ve başarılı isimleri davet ederek gençlerle buluşturacağız.
Anlaşmalı restoran, lokanta ve kafelerde geçerli olacak GENÇ KART sistemini getireceğiz ve gençlerimizin buralardan indirimli hizmet almasını sağlayacağız.
KAÇAK GÖÇMENLER:
Ülkemize kaçak yollardan gelen göçmenlerin sayısı her geçen gün artmakta ve bu, çok önemli sorunları da beraberinde getirmektedir.
Bölgesel çatışmalar ve iklim krizi dışında küresel kurguların ve stratejik göç mühendisliğinin bir sonucu olarak ortaya çıkan bu vahim tablonun önümüzdeki yıllarda giderek derinleşeceğini öngörmek mümkündür.
Şüphesiz ki merkezi hükümetin sürece bakışı, oluşturacağı politikalar çözümün esasını teşkil etmektedir. Ancak yerel yönetimlerin katkısının da ihmal edilemez bir değerde olduğunu vurgulamak isteriz.
Yasa dışı yollardan ülkemize gelmiş, resmi oturum belgesi olmayan hiç kimsenin belediye hizmetlerinden yararlanmasına izin vermeyeceğiz ve yasaların izin verdiği sınırlarda yaptırımlar uygulayacağız.
Tabela standartları getirileceğiz, bu sayede hem Türk dilinin hem de kent estetiğinin korunmasına özen göstereceğiz.
Belediye sınırları içinde minyatür ülkeler, etnik adacıklar kurulmasına izin vermeyeceğiz.
Kentsel dönüşüm projelerimizi öncelikli olarak kaçak gettolarında başlatacağız. Marmara Adası, Saraylar Mahallesi’ndeki kaçak yoğunluğu çözüm üreteceğimiz öncelikli bölge olacak.
Oluşturulan ve oluşturulmak istenen kaçak ve sığınmacı ekonomisine izin vermeyeceğiz. Kayıt dışı ekonominin ve haksız rekabetin önüne geçeceğiz. Mevzuata aykırı olarak çalışan işyerlerine ve kaçak işgücüne, ayrıca kaçak ürün satışına tolerans göstermeyeceğiz.
Park ve mesire alanlarında, sosyal tesislerde, dinlenme ve eğlence yerlerinde toplumun huzurunu bozacak, güven duygusunu zedeleyecek davranışlara izin vermeyeceğiz.
SOKAK HAYVANLARI – BALPATİ:
Poltikalarımızı ve projelerimizi, hayvan haklarını koruma hassasiyetimiz ve güvenli bir kent anlayışımızla buluşturarak oluşturacağız.
Sokak hayvanlarının sağlık, bakım, rehabilitasyon ve barınma hizmetleri için BALPATİ eylem planı hazırlayacağız.
Belediyenin sunduğu veterinerlik hizmetlerinin ve hayvan barınaklarının kapasitesini artıracağız.
Veteriner klinikleri açmak isteyen girişimcilere destek olacağız. Sahipli olan hayvanlara mikro çipler takılması için destek olacağız.
Belediye sınırları içinde serbest dolaşan sokak hayvanlarının kontrol ve rehabilitasyonu için master plan hazırlayacağız. Bu plan çerçevesinde, öncelikli olarak sahiplenilmelerini teşvik edeceğiz. Geri kalanların ise bir plan dahilinde kısırlaştırılmalarını, saldırgan ve tehlikeli olanlar için ise uzman veteriner onayı doğrultusundaki evrensel uygulamaları takip edeceğiz.
Sokak hayvanlarına dost bir toplum yaratılmasını ve çocuklarımıza küçük yaşlardan itibaren hayvan sevgisini aşılanmasını teşvik edeceğiz. Bunun için kolektif paydaşlı projeler üreteceğiz.
Restoran ve otellerden artan gıdalarından mama yapılması ve sokak hayvanlarına verilmesi ile ilgili bir proje geliştireceğiz.
SOSYAL BELEDİYE:
Sosyal bir belediyecilik anlayışı ve sorumluluğu ile ihtiyaç sahibi herkesin yanında olacağız. Gereken tüm ayni ve nakdi yardımları yapacağız.
Fırıntaş’ın üreteceği ekmek kapasitesini artıracağız. 2024 yılı boyunca ekmeğin adedini 5 liraya, sonraki dönemlerde ise piyasa fiyatının %50’sine vereceğiz.
Su fiyatlarındaki aylık TÜFE oranında artış uygulamasına son vereceğiz. Tüketilen suyun fiyatında oransal düzenlemeler yapacağız.
Hanede yaşayan insan sayısına göre hayati kullanım hakkı belirleyeceğiz ve suyun çok ucuza verilmesini sağlayacağız. Asgariücret ve altında geliri olanlara, yaşlılara, engellilere suyu indirimli vereceğiz.
Mobil sağlık hizmeti, evde bakım hizmeti ve hasta nakil ambulanslarını yaygınlaştıracağız.
DİJİTAL YÖNETİM – AKILLI KENT:
Modern dünya yapay zekayı, dijital yönetimi, akıllı kent modelini giderek daha yoğun kullanmaya başladı. Gelecek yıllarda bu yönetim modelinin çok artacağı ve bunu kullanan kentlerin fark yaratacağı, daha güvenli, daha sağlıklı, daha çevreci ve daha ekonomik olacağı kaçınılmaz bir gerçektir.
Kentimizi çağın gerek ve gerçeklerine uygun yöneteceğiz ve geleceğe yatırım yapacağız.
Yenikçi teknolojilere yapacağımız rasyonel yatırımlarla, şehrimizin akıllı, daha verimli ve daha az maliyetli yönetilmesini sağlayacağız.
Kentin tüm alanlarından, muhtelif kaynaklarından ve hizmetlerinden dijital yönetimle toplanan verileri en doğru şekilde yöneterek politika ve projelerimizi belirleyeceğiz.
Akıllı kent uygulamaları ve dijital yönetimle, önce pilot uygulamalara, sonra adaptasyon dönemine sonra da tüm alanlarda genis bir uygulama modeline geçeceğiz.
Trafiğin izlenmesi, park sistemlerinin yönetimi, yol çalışmalarının takibi, ulaşım, sağlık, suçla mücadele, akıllı sayaç uygulamaları, su yönetimi, atık yönetimi ve ekonomisi, enerji kullanımı, kalabalık yönetimi, sulama, tarımsal üretim gibi pek çok alanda kademeli olarak dijital yönetime geçeceğiz.
ATIK YÖNETİMİ VE EKONOMİSİ:
Atıkların yerinde kategorize edilmesi, uygun koşullarda toplanarak nakliyesi ve doğaya dost ve ekonomik olarak verimli hale getirilmesi temel prensibimiz olacaktır. Bu yaklaşım atık oranının azaltılarak, yeniden kullanımını ve geri dönüşümünü artıracaktır.
Bilimsel çalışmalara göre, kentsel atıkların %55 oranında geri dönüşümü sağlanabilmektedir. Halen, Balıkesir’in atıkları kaynağından toplanarak önce toplama merkezlerine getirilmekte, oradan da
imha merkezine nakledilerek yok edilmektedir. Bu, çevreyi korumaktan çok uzak, ekonomik verimliliği bırakın, yüksek maliyetli bir süreçtir. Gönen’de toplama merkezi olmadığı için burada toplanan atıklar, önce Bandırma’ya oradan da Balıkesir’e taşınmaktadır. Sadece Gönen’in atıklarının taşınması için yıllık harcanan para 15 milyon liranın üzerindedir.
Detaylı ve çok yönlü bir atık koordinasyon ve yönetim planı oluşturacağız.
Atığın kaynağında tasnif edilmesi için bir master plan hazırlayacağız. Tasnif edilen atıkları uygun merkezlerde toplayarak bir kısmının doğaya dost, bir kısmının ise geri dönüştürülerek ekonomik katma değer kazanılmasını temin edeceğiz.
BALKOMPOST işletmesi kuracağız. Özellikle ev, kafe, restoran, yemek şirketleri ve otellerin gıda atıklarının kategorize edilip toplanmasını, yine hayvan çiftliklerindeki atıkların ayrıca toplanmasını temin edip bunlardan kompost gübre üretimi yapacağız. Üretilen gübreyi belediyemizin park ve bahçelerinde kullanmanın yanı sıra halkımızın kullanımına da sunacağız.
Organize sanayi, küçük sanayi siteleri başta olmak üzere, şehrin uygun bölgerinde inşaat ve yapı malzemeleri atıklarının toplanması ve tasnif edilmesi için merkezler kuracağız ve tüm bunlardan
ekonomik katma değer üreten projeler hazırlayacağız.
Toplama, depolama alanlarına yakın bölgelerde özel sektör işbirliği ile biyogaz üretimi gerçekleştireceğiz ve kullanımı belediye binalarından başlayacağız.
Özel sektör ile işbirliği yapacağız ve geri dönüşüm ve atık ekonomisi ile ilgili yatırım yapacak olan girişimcilerle, başta kargo şirketleri olmak üzere, çözüm ortaklığı yapacağız.
Halen şehrin her yerinde kağıt ve atık toplayan kişilere lisans ve eğitim verip, özel sektörle ortaklaşa yapacağımız projelerimize onları da katacağız.
Türkiye halen AB ülkelerinden atık ithal eden bir ülke konumundadır.
İlimize ithal atık getirilmesine izin vermeyeceğiz.
YEŞİL KENT:
Balıkesir’in her noktasında, kentsel yeşil alanları artırılması için kapsamlı ve uzun vadeli master plan hazırlayacağız.
Bölgenin coğrafi ve iklim koşullarını dikkate alarak kapsamlı bir ağaç dikim projesi başlatacağız.
Bir dünya markası olan Balıkesir Cevizi’ne destek vereceğiz. Ceviz, ıhlamur gibi endemik ağaç türlerinin yaygınlaşmasını destekleyeceğiz. Yine endemik nitelikli Kazdağı Göknarı’nın daha geniş bir alana yayılmasını sağlayacağız.
Oluşturulacak yeşil alanların, sürdürülebilir, ekonomik ve bakımının kolay olmasına özen göstereceğiz.
Yeni nesil yeşil alan projeleri geliştireceğiz ve bunu teşvik edeceğiz. Plastik ve cam kumbaraları kuracağız.
Doğa merkezli çözümler, yağmur suyu hasadı ile kendine yeten projelere ağırlık vereceğiz.
Belli bir taban alanına aşan binalarda yeşil çatı zorunluluğu getireceğiz.
Park ve Bahçeler Müdürlüğü bünyesinde, bahçecilik eğitimleri vereceğiz. Ağaç dikmek isteyen vatandaşlarımıza, dikim kaynaklı masraflarına katkı sağlayacağız.
Büyük masraflarla yapılan ve kötü yönetim nedeni ile işlevsel olmayan millet bahçelerini bakımlı ve fonksiyonel hale getireceğiz.
Mezarlıkların bakımına ve bitki örtüsünün, ağaçların korunmasına özen gösterecğiz. Başta Susurluk olmak üzere, ihtiyaç duyulan yerlerde yeni mezarlık alanları açacağız. Bu alanlarda ağaçlandırma, peyzaj ve çevre düzenlemesi yapılmasına özen göstereceğiz.
ÇEVRE DOSTU KENT
Akıllı sinyalizasyon sistemleri ile trafik kaynaklı emisyonların önüne geçeceğiz.
Elektrikli araç kullanımını teşvik edici politikalar geliştireceğiz, paralel olarak elektrikli araç şarj istasyonlarını yaygınlaştıracağız. Elektrikli bisiklet istasyonları kuracağız ve kullanımını teşvik edeceğiz.
Belediyenin yapacağı toplu taşıma yatırımlarında çevreci araçları tercih edeceğiz.
Düşük karbonlu ekonomiye geçişi ve karbon emisyon azaltılması ile ilgili çalışmalara destek olacağız. Balıkesir genelinde başta rüzgar, termal ve dalga enerjisi olmak üzere, yenilenebilir enerjiye yapılacak yatırımlara destek olacağız.
Belediye bünyesinde temiz enerji ve iklim değişikliği birimi kuracağız. İklim krizi ile mücadeleyi ve yeşil dönüşümü bilinçle hızlandıracağız.
Yerel iklim değişikliği master planı hazırlayacağız. Sera gazı emisyonlarının azaltılmasına yönelik politikaların yanı sıra, iklim değişikliğinin bölgeye olan yansımaları ve olası fırsatlar ile ilgili de projeksiyonlar yapacağız.
Ege ve Marmara gibi önemli iki denize kıyısı olan ilimizin önümüzdeki on yıllarda Akdeniz sahillerine alternatif bir turizm destinasyonu olacağını öngörerek planlamalar yapacağız. Kaz Dağları’nda yürüyüş parkurları, kamp alanları oluşturulması ve bölgenin bir eko-turizm merkezi olması için hassas bir master plan hazırlayacağız. Ulusal ve ulusulararası yatırımcıları kentimize çekecek planlamalar yapacağız.
Tarım verimliliği için uzayan mevsimi ve yeni sera olanaklarını da dikkate alarak yeni projeler geliştireceğiz.
Bölgenin doğal kaynaklarını verimli kullanırken, ekosistemleri, endemik varlıkları ve biyolojik çeşitliliği koruyan ve geliştiren önlemler alacağız.
Bigadiç, Sındırgı, Kepsut, Dursunbey’de de eko-turizm yatırımlarını destekleyeceğiz, yürüyüş parkurları, karavan ve kamp alanları kuracağız.
Doğanın kirletilmesine hiçbir şartta izin ve fırsat vermeyeceğiz. Gönen Çayı, Kepsut Simav Çayı, Ayvalık Nikita Deresi, Manyas Gölü gibi su kaynaklarımıza atıklarını boşaltan ve
sanayi bacaları da denetimsiz bırakılan işletmelerin hiçbirine tolerans göstermeyeceğiz.
Edremit ve Ayvalık’taki arıtmaların yetersizliği nedeniyle kanalizasyonlar derin deşarjla denize boşaltılmaktadır ve bu da bir çevre felaketine neden olmaktadır. Özellikle, Cunda Adası civarındaki kırmızı mercanlar yok olma tehlikesi ile karşı karşıyadır. Bu konuda acil önlem alacağız, arıtma tesislerini gecikmeden kuracağız ve bölgenin ekolojik dengesini koruma altına alacağız.
Bölgenin su altı turizminin gelişmesini ve dünyaya açılmasını destekleyeceğiz.
KÜLTÜR VE SANAT:
Kültür ve sanatın modern kent yaşamının vazgeçilmez bir parçası olduğuna, turizm ekonomisine halkın birlik ve beraberlik duygusuna katkı sağladığına inanıyoruz.
Bölgemizdeki kültür ve sanat etkinliklerini, kitap fuarlarını, festivalleri destekleyeceğiz ve bu tür etkinliklerin politize olmasına izin vermeyeceğiz. Bu etkinliklerin tüm toplum kesimlerinin katılımı ve ortak duygularla şekillenmesine özen göstereceğiz.
Bandırma başta olmak üzere kentimizde yarım kalmış kültür merkezlerini tamamlayacak ve yenilerini de yapacağız. Bunların şehrin tarihine, kültürüne ve karakterine uygun mimaride binalar olmasına özen göstereceğiz.
Yerel sanatçıları destekleyeceğiz. Bölgenin kültür, sanat ve sporda başarılı olmuş kişilerinin tanıtılmasına, bölge halkına ve özellikle gençlere rol modeli olmalarına destek olacağız. İlk projemiz, Kırkpınar tarihinde, üç nesil altın kemer alan Acar ailesinin ve Bandırmalı Sabri Acar’ın tanıtımı ve belgeselinin hazırlanması olacak.
Kentin tarihi ve doğal güzelliklerini de tanıtan, turizme katkı sağlayan açık alan festivalleri, gençlik festivalleri düzenleyeceğiz.
Grafiti sanatçılarına, sokak sanatçılarına destek olacağız.
SPOR:
Günümüzün yaşam koşulları, beslenme alışkanlıkları ve kent hayatınının getirdiği yoğunluk, sporun önemini, değerini ve gerekliliğini daha da artırmaktadır.
Belediye bünyesinde bir spor danışma kurulu kuracağız. Uzmanların, yerel spor klüplerinin katılımıyla oluşacak bu kurulun kararlarından hazırlanacak proje ve politikalarda yararlanacağız.
Belediye spor ve spor tesisleri müdürlüğünce kentin her noktasında, etkin, verimli, tabana yayılmış bir spor kültürünün ve imkanlarının sağlanması için master planlar hazırlayacağız.
Halkın spor bilincinin gelişmesi için eğitim ve farkındalık programları düzenleyeceğiz.
Her yaştaki insanımızın spor yapabileceği, sağlıklı yaşam, koşu, yürüyüş parkurları ve açık hava spor alanları kuracağız. Kentin nüfus yoğunluğu ve dağılımını dikkate alarak, herkesin ulaşabilceği spor tesisleri projeleri hazırlayacağız.
Bölgedeki tüm okullarla ortak spor projeleri hazırlayacağız ve hem halkın hem de öğrencilerin kullanımına olanak tanıyacağız.
Yeni yerleşim bölgelerinde, toplu konut alanlarında imar planları hazırlarken, koşu parkurlarının, bisiklet yollarının, çok amaçlı açık hava spor tesislerinin, çocuk oyun alanlarının bulunmasına özen göstereceğiz.
Kentin boş arazilerine özellikle çocukların oyun alanı ve düşük maliyetli spor alanları oluşturacağız.
Spora yatırım yapacak özel sektöre proje ve arazi desteği sağlayacağız.
Balıkesir’in yöresel özelliklerini dikkate alarak, gelenekselleşmis ve uzun yıllardır var olan spor dallarına, etno-spor kültürüne destek vereceğiz.
ENERJİ:
Bölgemizdeki tüm doğal kaynakların verimli ve doğru yönetilmesinin ve temiz enerji stratejileri oluşturmanın vazgeçilmez olduğunu savunuyoruz.
Bölgemizdeki rüzgar, güneş, jeotermal ve dalga enerji kapasitesinin maksimum düzeyde kullanılabilmesi için projeler hazırlayacağız. Bu konuda yatırım yapacak girişimcilerle çözüm ortağı olup, destekleyeceğiz.
Bölgemizdeki yerli ve yenilenebilir kaynakların tamamının en verimli şekilde kullanılabilmesi, sıfır atık uyumlu projelerin yaygın hale gelmesi, %100 temiz enerji kullanılması temel hedefimiz olacak ve bunun için uzun vadeli master planı hazırlayacağız.
Projelerde, güvenli ve verimli bina ısıtma sistemlerinin, doğru yakıt tercihlerinin, sıfır atık uyumlu projelerin, verimli su kullanımının yaygınlaştırılmasını teşvik edeceğiz. Projelerde binaların maksimum verimliliği sağlayan yeşil izolasyon teknikleri kullanması için standartlar getireceğiz.
Enerji ve iklimlendirmelerin yapay zeka ile takip edildiği bu sayede enerji tasarrufunun sağlandığı projeleri teşvik edeceğiz. İhtiyaç analizleri yapan ve kent aydınlanmasının optimize ederek maksimum verimlilikle enerji tasarrufu sağlayan uygulamalara geçeceğiz.
Belediye özel sektör işbirliği ile, güneş enerjili çatıların kullanılmasını yaygınlaştıracağız ve bu konuda teşvikler vereceğiz.
ALT VE ÜST YAPI:
Su, kanalizasyon ve altyapı projelerinin tamamını öncelik sırasına göre bitireceğiz.
Kırsal bölgelerimizdeki temel alt yapı hizmetlerini (yol ve içme suyu gibi) tamamlayacağız.
Yetersiz arıtma sistemleri revize edilerek kapasiteleri artırılacak, başta Edremit ve Ayvalık olmak üzere ihtiyaç olan bölgelere yeni arıtmalar gecikmeden kurulacak.
Tüm alt ve üst yapı projelerinin, depreme dayanıklı, enerji verimliliği prensiplerine uygun, işletme maliyetileri düşük, mümkün olan en fazla yerli malzeme kullanılarak yapılmasına özen göstereceğiz.
İklim değişikliğini hesaba katarak önümüzdeki yıllarda artacak şu ihtiyacı ile ilgili ARGE çalışmaları yapacağız. Deniz suyunun ve atık suların yeniden kullanımı ile ilgili proje çalışmaları yapacağız.
İMAR VE PLANLAMA
Balıkesir’in gelecek 10, 50 ve 100 yıllık planlaması ve vizyonu için çalışmalar yapacağız.
Şehrin kendi etrafında plansızca ve sıkışarak büyümesi yerine, zemin etüdleri titizlikle yapılmış, tarım, orman ya da mera vasfında olmayan bölgelerde, yatay mimariyle şekillenmiş uydu kentlerle büyümesini savunuyoruz.
Uydu kentlerin şehrimizin her iki tarafındaki demiryolu güzergahında veya demiryoluna ulaşım mesafesinde olmasına dikkat edeceğiz.
Oluşturulacak yeni tren istasyonları etrafına otoparklar kuracağız, böylelikle banliyölerde yaşayan vatandaşlarımızın araçlarını buralarda park ederek, şehre toplu taşıma ile gelmelerine imkan sağlayacağız.
Kurulacak tüm yeni yerleşim birimlerinin, depreme dayanıklı, iklime duyarlı, enerji verimli ve ekolojik uyumlu olmasına titizlikle özen göstereceğiz.
Balıkesir merkezden başlayan, titizlikle planlanmış, kalıcı bir kentsel dönüşüm çalışması başlatacağız ve hazırlayacağımız projeyi önce halkın onayına sunacağız.
Modern, ekonomik ve uzun vadeli bir toplu konut ve sosyal konut projesi başlatacağız.
Afet ve krizlerin yönetiminde hızlı ve doğru kararlar alınıp koordinasyonun sağlanabilmesi için hazırlıklar yapacağız.
ULAŞIM:
Dijital uygulamalar ve entegre sistemlerle, kentin her noktasına; hızlı, güvenli, sürekli, ulaşılabilir bir toplu taşımayı tesis etmek temel hedefimizdir.
Deniz taşımacılığı, karayolu taşımacılığı ve hafif raylı sistemler ve özel taşımacılığı entegre eden projeler geliştireceğiz.
Çok geniş bir coğrafyaya yayılmış kentimizin özellikle kırsal ulaşımını destekleyeceğiz. Kırsal bölgede yaşayanların, kentin ekonomik ve sosyal olanaklarından yararlanabilmesi ve fırsat eşitliğinin sağlanabilmesi için, indirimli kırsal taşıma modeli getireceğiz.
Semt pazarlarının kurulduğu gün, kırsal alanlardan şehir merkezine gelecek olan vatandaşlarımıza daha sık ve ucuz taşıma imkanı sağlayacağız.
Gerek toplu taşıma gerekse özel araçlarda elektrikli alternatiflerin kullanılmasını teşvik edeceğiz.
Entegre uygulamalarla kiralanan, bisiklet ve elektrikli scooter sistemi ile mikro-taşımacılığı geliştireceğiz. Haftanın belirli günlerinde, belirli bölgelerde araçsız zaman uygulaması yapacağız.
Gönen başta olmak üzere tüm ilçe merkezlerimizde modern otogarlar kuracağız.
Ucuz, güvenli konforlu ve kolay ulaşılır bir özel BALTAKS taşıma anlayışı getireceğiz. Hayata geçireceğimiz BALTAKS uygulamasında herhangi bir taksi durağı ya da araç olmayacak. Uygulamaya dileyen her araç sahibi üye olabilecek, ancak araç standartı getireceğiz. Yanısıra üye olan sürücünün güvenlik, sağlık kontrolleri yapılacak ve bir eğitimden geçirilecek.
Cep telefonu üzerinden her vatandaşımız bu uygulamayı indirebilecek ancak hizmet sadece Balıkesir sınırları içinde geçerli olacak.
Yolcu dilediği aracı seçebilecek, gideceği mesafeyi önceden bilecek ve fiyat alternatiflerini görerek bir tercih yapma şansına sahip olacak. Hem yolcunun hem de sürücünün kimlik bilgileri
sistem tarafından kayıt altına alınacak, sistem üzerinden yapılmış tüm işlemler denetim altına alınarak tam bir güvenlik sağlanacak.
Balıkesir-İzmir hattına ve Balıkesir-Bandırma hattına, mevcut tren seferlerinin yanında banliyö seferleri projesi yapacağız. Bunun yeni yerleşim projesi ile entegre olmasını sağlayacağız.
Balıkesir Üniversitesi’ne hafif raylı sistem kuracağız, ilerleyen etapta bu hattın OSB ve TOKİ bağlantısını sağlayacağız. Halen yıkılmış ve yıkılma riski bulunan köprüleri yeniden projelendireceğiz, bakım onarım veya yenileme çalışmaları yapacağız.
KALKINMA:
Balıkesir, tarım ve hayvancılıkta en önde gelen illerden biridir. Ancak son zamanlarda Türkiye genelinde olduğu gibi ilimizde de tarımsal üretim ve hayvancılıkta önemli sorunlar yaşanmaktadır.
Tarımsal kapasite ve hayvan sayısı azalmakta, köyden kente büyük bir öç yaşanmaktadır. Gençler, köy hayatından uzaklaşmakta tarım köylüsünün yaş ortalaması her geçen gün artmaktadır. Sektörün
yaşadığı büyük sorunlar beraberinde önemli miktarda arazi satışlarını da getirmektedir.
Köyden kente göçü durdurmak ve geri döndürmek, gençleri çiftçilik ve hayvancılığa teşvik etmek, tarım ve hayvancılıkta üretim miktarını ve kalitesini artırmak, organik ürünleri teşvik etmek için master plan hazırlayacağız.
Köy hayatını teşvik etmek için içme ve kullanma suyu fiyatlarında indirim başta olmak üzere pek çok alanda teşvikler ve destekler getireceğiz. Köy hayatının kalitesini arttıracak projeler geliştireceğiz.
Özellikle genç ve kadın girişimcileri destekleyeceğiz. Tarımsal üretim ve hayvancılık alanında yatırım yapmak isteyenlere mesleki eğitim ve beceri kursları vereceğiz. Kooperatifleşmelerine destek olacağız. Mentor gözetiminde hazırlayacakları projelere mikrokrediler vereceğiz ve ürünlerinin satışlarına destek olacağız.
Organik ürünlerin yaygın bir şekilde üretimi ve tüketimi için projeler hazırlayacağız. Bu alanda yatırım yapmak isteyen özellikle genç ve kadın girişimcilere eğitim vereceğiz. Onaylanmış projelerine mikrokrediler vereceğiz. Bu projeleri tarım müdürlükleri, ilgili sivil toplum kuruluşları, sanayi ve ticaret odaları ile birlikte hayata geçireceğiz ve sonrasında satış ve pazarlama desteği vereceğiz.
Kentten köye göç eden ve aile tarım işletmesi kurmak isteyenlere destek olacağız. Gastronomi kültür ve diplomasisini hareketlendirmek için bu alandaki butik işletmelerin tanıtımını teşvik edeceğiz.
Tarımsal üretimi ve hayvancılığı tehdit eden tüm unsurlarla mücadele edeceğiz.
Önceden yapılmış ve bakımsızlık nedeni ile kullanılamayan sulama projeleri (Susurluk, İvrindi, Savaştepe), yetersiz sulama projeleri (Manyas- Aksakal) ivedi bir şekilde restore edilip halkımızın
kullanımına sunacağız.
Damlama sulama sistemlerini teşvik edileceğiz. Çiftçilerimizin kullandığı damlama sistem boruları kendileri tarafından satın alınmakta, toplanırken hasarlanmakta, arazide bırakılanlar ise çevre
kirliliğien neden olmaktadır. Bunun önüne geçmek için belediye bünyesinde bir hortum fabrikası kuracağız. Çiftçilerimize damlama sulama teknikleri ile ilgili eğitimler vereceğiz. Ürettiğimiz hortumların kiralanması ve gerektiğinde onarılması ile, hem çevre kirliliğinin önüne geçeceğiz hem de maliyetleri azaltacağız. İlimiz genelinde vahşi sulamanın olabildiğince azaltılıp, damlama sulama yöntemlerinin yaygınlaştırılması için çalışmalar yürüteceğiz.
Havran – Edremit ve Burhaniye üçgeninde bir arboretum kuracağız. Aynı projeye entegre bir tohum bankası kuracağız ve ata tohumlarının geliştirilmesi ve yaygın kullanılması için projeler hazırlayacağız. Aromaterapik bitki üretimini ve yağ damıtılmasını destekleyeceğiz. Şehrimize özgü koku ve parfüm üretimini teşvik edeceğiz.
Bölgemizde çok zengin olan jeotermal kaynaklarının aynı zamanda jeotermal seracılığı için kullanılmasını destekleyeceğiz, teşvik edeceğiz. Örtü altı seracılığa da destek vereceğiz.
Başta zeytinyağı ve bal olmak üzere bölgemizdekli pek çok tarımsal ve hayvansal ürün taklit ve tağşiş riski altındadır. Tarım ürünleri laboratuarı kurarak üreticimizi ve tüketicimizi koruyacağız.
Gıda güvenliği ile ilgili denetim ve çalışmaları artıracağız.
Belediyenin veterinerlik müdürlüğünde, hayvancılık aşılama hizmetleri vereceğiz. Mikrokredi verilen küçük girimcilere ve aile şirketlerine öncelik vereceğiz.
Entegre Yem Fabrikası kuracağız. Ürünleri öncelikle gençlerimize ve kadın girişimlere, kentten köye dönen ailelere ve küçük işletmelere vereceğiz. Bu sayede yüksek kaliteli ve ucuz yem temin edeceğiz.
Özel sektör ortaklı Belediye Marketleri kuracağız. Burada belediyenin mikrokredisi ile kurulan şirketlerin ürünlerine ve organik ürünlere öncelik vereceğiz.
Bölgemiz zeytin üreticisinin ürününün değerini bulabilmesi için Zeytin Entegre Tesisi kuracağız.
Laboratuar testi yapılan ürünlerin, maksimum verimlilikle değerlendirilmesini sağlayarak çiftçimizi haksız rekabetten koruyacağız.
Et Entegre Tesisi kuracağız. Bu sayede hem hayvan yetiştiricisini koruyacağız, hem de Balıkesir Eti markasını tüm Türkiye’de yaygınlaştıracağız.
Marmara Adası ve Gömeç’e iki ayrı Deniz Ürünleri Tesisi kuracağız. Kar amacı gütmeyen bu tesisin ürünlerini özellikle kırsal bölgelerde yaşayan ve deniz ürünlerine ulaşım imkanı olmayan çocuklarımıza ulaştıracağız.
Ayvalık’a yat limanı yapacağız. Ayrıca, iklim ve coğrafi koşullar ve ihtiyaçlara göre balıkçı barınakları yapacağız. Üniversite ve sivil toplum örgütleri ile birlikte şu ürünleri araştırma enstitüsü kuracağız.
Bölgemizde yetersiz olan lisanslı depoculuk kapasitesini artırmak için özel sektör işbirliği ile ortak projeler geliştireceğiz.
Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri’ne ve taahütlü üretim içeren konsept projelere (tarım, hayvancılık, entegre et-süt tesisleri, yem fabrikası, sera, biyogaz tesisleri) destek vereceğiz.
Yerel ürünlerin yurt içi ve yurt dışı tanıtım ve ihracatına destek vereceğiz. Balıkesir’e özgü ürünlerin markalaşması ve uluslararası tanınması için destekler vereceğiz.
Semt pazarlarının kapasitesini artıracağız, eksik olan bölgelere semt pazarları kuracağız.
Turhan Çömez Kimdir?
1965 yılında Bandırma’da doğdu. Bandırma İmam Hatip Lisesi’ni 1983 yılında, İstanbul Tıp Fakültesi’ni 1989 yılında bitirdi. Erzurum ve Bandırma’da pratisyen hekimlik yaptı. İstanbul Vakıf Gureba Hastanesinde Genel Cerrahi Uzmanı oldu. Aynı hastanede uzman hekim ve başhekim yardımcısı olarak çalıştı. Vatani görevini Elazığ Asker Hastanesi’nde tamamladı.
3 Kasım 2002 seçimlerinde Balıkesir Milletvekili seçildi. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyeliği yaptı.
Siyasete atıldıktan sonra bazı gazete ve dergilerde makaleler yazdı. Sivil toplum örgütleri ve üniversitelerde aydınlanma konferansları verdi. Yurt içi ve yurt dışı siyasi deneyimlerini bir kitap halinde yayınladı. Savaş ve deprem bölgelerinde sivil toplum örgütleri ile yaptığı yardım faaliyetleri nedeni ile Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı tarafından Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterildi.
22 Temmuz 2007 genel seçimlerinde aday olmayarak siyasete ara verdi. 2008 yılında dil öğrenmek için İngiltere’ye gitti. Ardından açılan Ergenekon Kumpas Davası’nda ömür boyu
ağır hapis ve ek olarak 15 yıl ağır hapis istemi ile yargılandı. 12 yıl sürgünde yaşadı. İngiltere’de tüm sınavları başarı ile geçerek yeniden hekimlik diploması aldı.
Basildon Üniversite Hastanesi’nde Genel Cerrahi Uzmanı olarak çalıştı. Londra’nın ilk özel Türk Sağlık Merkezi’ni kurdu. Bu ülkede yaptığı başarılı çalışmalar nedeni ile Birleşik Krallık Lordlar Kamarası’nda özel ödüle layık görüldü. Ergenekon Kumpas Davası’nın beraatle sonuçlanmasının ardından, Türkiye’ye geldi ve siyasi yolculuğuna yeniden başladı.
İYİ Parti’de, Genel Başkan Sayın Meral Akşener’in Başdanışmanı olarak göreve başladı. 14 Mayıs 2023 Genel Seçimlerinde Balıkesir Milletvekili olarak seçildi.
T.B.M.M. Uluslararası Komisyonu’nda NATO Parlamenter Asamblesi (NATO PA) üyesi oldu. Siyaset, yönetim ve uluslararası alanda kazandığı tecrübelerini Balıkesir’e tahsis etmek üzere, 31 Mart 2024 Yerel Yönetim Seçimleri’nde Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan adayı oldu.