İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Vali İsmail Ustaoğlu başkanlığında gerçekleştirildi.
Güney Marmara Kalkınma Ajansı Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantıda gündem gereğince; yatırımların ve sosyo-ekonomik gelişmelerin izlenmesi, koordinasyonu ile yerel ve bölgesel kalkınma bakımından değerlendirilmesi yapıldı. 2024 yılının Ocak-Şubat-Mart aylarını kapsayan 1 inci döneminin ele alındığı toplantıda, uygulamaları olumsuz yönde etkileyen varsa sorunların giderilmesi için çözüm ve görüşler aktarılarak fikir alışverişinde bulunuldu.
Toplantıda yatırımcı kamu kuruluşları ve yerel yönetim birimlerince hazırlanan Yatırım İcmal Raporlarının incelenmesi ve Yatırımcı Kuruluşların İl Yatırım Sistemine (İLYAS) aktardıkları veriler üzerinden yapılan değerlendirmelerle ilgili bilgi verildi. Buna göre; 2024 yılı Mart ayı sonu itibariye 362 si kamu kuruluşlarına, 83 ü da belediyelere ait olmak üzere toplam 445 projenin olduğu, bunlardan 30 unun tamamlandığı, 250 sinde çalışmaların devam ettiği, 83 üne çeşitli nedenlerle henüz başlanmadığı, başlanamayan projelerin 82 sinin ihale aşamasında olduğu aktarıldı.
Toplantının devamında kamu kuruluşları tarafından yapılan 362 yatırımdan; 37 sinin ulaştırma, 83 ünün eğitim, 102 sinin tarım, 10 unun sağlık, 70 inin enerji, 6 sının turizm, 6 sının madencilik, 28 inin imalat, 1 inin konut ve 19 unun da diğer kamu hizmetleri (DKH) sektöründe olduğu bilgisi verildi. Kamu kurum ve kuruluşları ile belediyelere ait 445 projeye rakamsal değerlerinin toplamı açısından bakıldığında ise; proje bedelinin 42,3 milyar TL olduğu, 2024 yılında 6,6 milyar TL ödenek ayrıldığı, bu ödenekten I. dönem itibariyle 784 milyon TL’ nin harcandığı, yıllara sâri proje içinde (2023 yılı sonuna kadar) 9,6 milyar TL harcama ile kümülatif harcama miktarın 10,4 milyar TL olduğu verilen bilgiler arasında yer aldı.
Toplantıda ayrıca yatırım programındaki projelerin öngörülen termin planına göre tamamlanması, ilgili tüm kurum ve kuruluşların gerekli koordinasyon ve iş birliği içerisinde çalışmasını gerektiğine vurgu yapıldı. İzleme ve değerlendirmeler ile koordinasyon gerektiren konularda hızlı bir bilgi akışının sağlanması gerektiği ifade edildi.
Toplantının devamında ilgili kurumların temsilcileri planlanan, devam eden ve tamamlanan projelerle ilgili bilgi veren birer sunum yaptı. Sunumların ardından kurumlar arası koordinasyonun sağlanması için fikir alışverişinde bulunuldu. Katılımcılar tarafından yatırımlarla ilgili varsa talep ve istekler dile getirildi.