Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığınca 2024 yılında hayata geçirilen ‘Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor’ programı kapsamında Muğla’daki kadın üreticilere eğitim desteği sürüyor.
Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürlüğü teknik personeli tarafından hazırlanan ‘Kadınlarımız Koyunları ile Üretime Katılıyor’ projesi, Muğla’nın 13 ilçesinde gerçekleştirilecek.
Balıkesir Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitü Müdürlüğü’nün uzman desteğiyle sürdürülecek projenin ilk etabı Milas ve Menteşe ilçelerinde başladı.
Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürlüğü’nün 2021-2022 yılları arasında başlattığı ‘Kadın Dayanışması ile Koyun Yetiştiriciliği’ projesi kapsamında dağıtılan koyun ve koç sürülerinin sağlıklı kalması, ölüm oranının minimum düzeye indirilmesi ve ikiz yavrulamanın artırılması amacıyla başlatılan eğitim projesi ile koyun yetiştiriciliği yapan tüm kadın üreticilere dönem dönem eğitimler verilmesi planlanıyor. Projenin ilk aşamasında, Milas’a bağlı Fesleğen Mahallesi ile Menteşe İlçesi’ne bağlı Muratlar Mahallesi’ndeki toplam 30 kadın üreticiye Balıkesir Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitü Müdür Yardımcısı Uzman Veteriner Hekim Serkan Şengül ve Veteriner Hekim Ebru Şengül tarafından eğitim verildi.
Program kapsamında; Muğla’nın üretici kadınları, koyun yetiştiriciliği, koç katım ve gebelik dönemi bakımları konularında bilgilendirilerek, saha gezisinde de örnek işletmelere ziyaret gerçekleştirildi. Toplam iki gün süren eğitimlere, önümüzdeki haftalarda Muğla’nın tüm ilçelerinde devam edileceği açıklandı.
Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, İl Müdürlüğü olarak Muğla genelinde toplam 400 kadın üreticiye 4 bin adet koyun ve 162 adet koç dağıtımı gerçekleştirdiklerini hatırlatarak “Şu anda dağıttığımız hayvanların fiziki durumlarını sürekli kontrol altında tutuyoruz. Sürü sayısının giderek artması hem yetiştiricilerimizi, hem de bizleri mutlu ediyor. Doğumundan itibaren hayvanların kontrol ve bakımları ekiplerimiz tarafından gerçekleştiriliyor. Kırsalda kadın üreticilerimiz hem sevdikleri işi yapıyor, hem de geçimlerini sağlıyor. Kadınlarımız Koyunları ile Üretime Katılıyor Projesi ile Muğla’da daha bilinçli yetiştiricilik yapılmasını hedefliyoruz. Üreticilerimizin yüzü güldükçe, biz de emeklerimizin karşılığını alıyoruz” diye konuştu.