Balıkesir’de kullanılmayan 59 köy okulu, Köy Yaşam Merkezleri olarak kazandığı yeni kimliğiyle 3 kuşağın bir arada eğitim gördüğü eğitim yuvalarına dönüştürüldü.
İlimiz Bandırma ilçesi Doğruca Mahallesi’nde atıl durumda olan Doğruca İlkokulu; köy yaşam merkezi olarak düzenlenerek mahalle sakinlerinden 20 kursiyere El Sanatları alanında “Elde Beyaz İş kursu” açıldı. Doğruca Mahallesi’nde sabah çocuklarıyla birlikte anneler de okulun yolunu tutuyor. Öğrencilerimiz sınıflarında derse girerken anneleri de açılan halk eğitim kursunda el sanatları alanında kendini geliştiriyor.
Milli Eğitim Bakanlığının 81 ilde başlatmış olduğu Köy Yaşam Merkezleri Projesi’yle kullanılmayan köy okulu binaları, köyün ihtiyaçları doğrultusunda çok kısa sürede revize edilerek anaokulu, ilkokul, kurs merkezine dönüştürüldü. Köylerinde okullarına kavuşan çocuklar, artık köylerden şehirlere taşınmıyor. Aynı zamanda yetişkinler için de mesleki ve teknik kurslardan, tarım, bahçecilik, ormancılık, tarım teknolojileri, gıda ve hayvancılık alanlarına kadar geniş bir yelpazede kurslar gerçekleştiriliyor.
Projenin yürütülmeye başlamasıyla birlikte Balıkesir il genelinde 59 kapalı köy okulunun onarımı ve bakımı gerçekleştirilerek Köy Yaşam Merkezi olarak öğrencilerin ve köy halkının hizmetine sunuldu. 59 Köy Yaşam Merkezi bünyesinin tamamında halk eğitim merkezine bağlı kurslar açılırken ana sınıfı ve ilkokul olarak da hizmete başladı. Böylece köylerin kalbi haline gelen Köy Yaşam Merkezleri, hem öğrencilerin hem de köy halkının ilgi odağı oldu.
Bu merkezlerde açılan halk eğitim kurslarında bugüne kadar köy sakinlerine halı dokuma, çocuk gelişimi, hayvancılık, el sanatları, arıcılık, ilk yardım vb. eğitimleri verildi. Bu sayede 3 kuşak bir arada bu merkezlerde eğitim görmeye başladılar.
Hem ailelerin hem de çocukların eğitim gördüğü İvrindi ilçemizin Köy Yaşam Merkezlerinde 13 öğrenci ilkokula giderken 7 öğrenci de ana sınıfında eğitim görüyor. İvrindi Halk Eğitimi Merkezi bünyesinde açılan akıl ve zekâ oyunları ve müzik kursu öğrencilerin aktif katılımıyla devam ediyor. Aynı zamanda okuma yazma kursu, dikiş kursu, elişi kursu hizmete sunuluyor. Kursiyerlerden çoğunluğu öğrencilerin anneleri ve büyükannelerinden oluşuyor. Okula gitmek için sabah anneleri ile birlikte evden çıkan ana sınıfı ve ilkokul öğrencileri, sınıflarında derse girerken anneleri de açılan halk eğitim kurslarında eğitim alıyor.
İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı, “Köylerimizde atıl ve kapalı duran okullarımızı, köyün ihtiyaçları doğrultusunda anaokulu, ilkokul, halk eğitimi merkezi gibi birçok eğitim kurumunu bir arada barındıran Köy Yaşam Merkezlerine dönüştürerek öğrencilerimizin ve köy halkımızın hizmetine sunmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Hem çocukların hem ebeveynlerin bir arada eğitim alacağı mekânlar olarak tasarlanan Köy Yaşam Merkezlerimizin sayısı Balıkesir il genelinde 59’a ulaştı. Köy Yaşam Merkezlerimiz Bakanımız Sayın Mahmut Özer’in ifadesiyle köylerimizin kalbi oldu.” dedi.