Güney Marmara Kalkınma Ajansı tarafından uygulanan Kırsal Ekonominin Geliştirilmesi Mali Destek Programında başarılı olan kadın kooperatiflerinin proje sözleşmeleri düzenlenen törenle imzalandı.
Güney Marmara Kalkınma Ajansı açıkladığı 20 milyon hibe desteği sağlayan Kırsal Ekonominin Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamındaki desteğin 10 milyon TL’lik kısmının önemli bölümünü kadın kooperatifleri kullanacak.
Kırsal Ekonominin Geliştirilmesi Mali Destek Programı’nın bileşeni olan Kooperatif Mali Destek programı kapsamında başarılı bulunan kadın kooperatiflerinin toplu sözleşme imza törenine Vali Hasan Şıldak’ın yanı sıra Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Rahmi Kula, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mürsel Sabancı, kamu kurumları temsilcileri ile kadın kooperatiflerinin yönetici ve ortakları katıldı.
İmza töreninde ilk olarak konuşan GMKA Genel Sekreteri Abdullah Güç, konuşmasında şunları söyledi: “Bugün anlamlı bir tören için bir araya geldik. Program kapsamında kadın kooperatiflerinin projelerinin başlangıcını yapacağız. Projelerimiz büyük emeklerle bugüne geldi ve bunun için kooperatiflerimizi tebrik ediyorum. Gerçekten girişimcilik, çalışma gayreti ve temiz üretim konularında kadınları ön planda görmek bizi mutlu ediyor. Nasıl geride bıraktığımız yüzyıl, erkeklerin önce çıktığı bir yüzyıl olduysa içinde bulunduğumuz yüzyılda kadın yüzyılı olacak. Kadın kooperatiflerimizin yüksek enerjileri için kooperatiflerimize teşekkür ediyoruz”.
Genel Sekreter Güç’ün konuşmasının ardından imza töreninde yer alan Kadın Kooperatiflerinin projeleri hakkında GMKA Uzmanı Emine Aktuğ dinleyicilere bilgiler verdi.
Programda GMKA Uzmanı Emine Aktuğ Kadın Kooperatiflerinin projeleri ile ilgili bilgiler verdi. Aktuğ yaptığı sunumda, GMKA’nın proje değerlendirme süreci sonucunda Kırsal Ekonominin Geliştirilmesi Mali Destek Programı (KEGMDP) bileşeninde 6 projenin destekleneceğini aktardı. Proje süresinin sonunda 10 milyon TL’si hibe desteği olmakla birlikte proje kapsamında toplamda 17 Milyon TL tutarında yatırım yapılması planlandığı verilen bilgiler arasında yer aldı. Kırsal Ekonominin Geliştirilmesi Mali Destek Programı’nın diğer bileşeni olan kooperatifler ve mahalli idare birliği kapsamı dışındaki birliklerin uygun başvuru sahibi olarak kabul edildiği Kooperatif Mali Destek Programında (KOOPMDP) ise 8 projenin destekleneceğine dikkat çekildi. Projeler tamamlandığında 10 milyon TL tutarı GMKA’nın hibe desteği olmakla birlikte yaklaşık 13 Milyon TL yatırım yapılmasının planlandığı açıklandı.
İlimizde kadın kooperatiflerinin gelişimi anlamında son birkaç yıllık dönemde büyük bir hareketlilik ve gelişim ivmesi yakalandığını dile getiren Vali Şıldak programda yaptığı konuşmada, “İki yıl önce neredeyse bunun üçte biri kadar bir kadın kooperatifine sahipken; şu an 24’ü kuruluş işlem süreci tamamlanmıș, 2’si kuruluş aşamasında olmak üzere 26 kadın kooperatifimiz var. Bu önemli gelişimin getirdiği mutluluğu yaşıyoruz. Belli gelişimleri hep birlikte, el birliğiyle ve ağız tadıyla yürütmek herkesin harcı değil. Ama biz bunu Balıkesir olarak başardık ve başarmaya devam edeceğiz. Her kurum büyük bir dayanışma gösterdi. Burada bulunan, protokol imzalayacağımız altı kooperatifimizin dördünü de bizzat ziyaret ettiğimi iftihar ederek söylüyorum. Çünkü bu girişimleri çok önemsiyorum. Üreten, toplumu ve aileyi ayakta tutan, bizi var eden kadının elinin değdiği her yerde zarafet, nezaket ve verimlilik oluyor. Birlikte başarma gücü daha yüksek seviyelere ulaşıyor. Bakanlıklarımız da bir hükümet politikası olarak kadın kooperatifleri noktasında son derece iyi destekler ortaya koyuyorlar. Bunlar sizleri güçlü kılacak. Bu çalışmaları çeşitlendirmek, var olan değerleri daha da güçlendirmek, şu ana kadar çalışma olmayan alanlara girmek, iyi bir rota belirlemek çok önemli. Kadınlar bunu başarabiliyor, en olmadık noktalarda başarı hikayeleri yazabiliyorlar.” ifadelerini kullandı.
İmzalanan protokolün yeni kurulan kooperatiflere cesaret verdiğini vurgulayan Şıldak, “Bugünkü protokollerin kooperatiflerimize daha da başarı getirmesini ve cesaret verici bir girişim olarak İlimize önemli mesajlar vermesini diliyorum. Oluşum aşamasında olan, yeni kurulan kooperatiflerimize de inanın cesaret verecektir. Bize de size öncülük etmek, cesaret vermek ve destek olmak düşüyor.” şeklinde konuştu.
Toplu sözleşme imza töreninde KOOPMDP bileşeni kapsamında başarılı bulunan; Gönen Merkez Tuzakçı Hasan Bey Köyü Kalkınma Kooperatifi, Kedi Kadın Emeğini Destekleme İşliği Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, Ballıpınar Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Balya Ilıca Mahallesi Kadın Girişimci Üretim ve İşletme Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Beyaz Zambaklar Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi ve Balat İşleyen Eller Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi yer alıyor.