EkonomiGenelSiyaset

Esnaf Kepenk Kapatıyor

Ekonomik kriz, toplumu derinden etkiliyor. Artan girdi maliyetleri, günden güne yükselen faturalar esnafın da dayanma gücünü bitirdi. CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)’ nin açıkladığı verileri paylaştı. Balıkesir’de yaşanan krizin KOBİ ve büyük işletme düzeyindeki şirketler de dahil tüm işletmelerde hissedildiğini ifade eden Aytekin “TOBB verilerine göre Balıkesir’de kapanan kepenk sayısı geçen seneye göre daha da arttı. Balıkesir’imizde TOBB verilerine göre 2021 yılında 422 işletme kepenk kapatırken, 2022 yılında 471 işletme kepenk kapatmış, 136 şirket de tasfiye kararı almış. AKP’nin 20 yıl sonra ülkeyi getirdiği nokta 50 yıl öncesi oldu.” dedi.

CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin’in açıklaması şöyle:

Tüm Türkiye derin bir yoksulluk sarmalından geçiyor. Kontrol edilemez enflasyon ve döviz kurunu getirdikleri seviyenin faturası halka çıkıyor. Yapısal anlamda çözüm üretemedikleri için hem vatandaşlar hem esnaf hem de şirketler bu krizi iliklerinde hissediyor.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile vatandaşı ve devlet sistemini perişan eden bu iktidar, pandemi sürecini yönetemeyerek esnafı ciddi şekilde mağdur etti. Üzerine uyguladıkları akılcılıktan yoksun faiz politikasıyla kuru sıçrattılar, sıfır kredi ile vatandaşı ve esnafı borçlandırdılar. Bu borçlandırma dibi delik bir kuyuya dönüştü. Bunun sonucunda; artan maliyetler, yüksek enflasyon, dövize bağlı değişken fiyatlar ortaya çıktı. Ve önce vatandaş bu sarmaldan etkilendi. Alım gücü düştü. Ardından küçük esnaf etkilendi, önce borcu borçla ödedi, ardından günü kurtartmaya çalıştı, en sonunda baş edemeyince kepenk kapattı. Krizin etkisi her yeri sardı. TOBB’un açıkladığı kapanan işletme sayısında ülke nezdinde ciddi artış verilere de yansıdı. Türkiye’de 1 yılda kapanan işletme sayısı 40bin504’ten 45bin303’e çıktı. Sadece Balıkesir’imizde 2021’de 422 olan kapanan kepenk sayısı, 2022 yılında 471’e çıktı. Tasfiyeleri de kattığımızda 2021’de 550 olan sayı 2022’de 607’ye çıkıyor. Yaşanan kriz; küçük üreticiden, işletmelerden büyük işletmelere kadar herkesi etkisi altına almış gözüküyor.

‘Biz yoksulluğu yönetmeyeceğiz, refahı paylaşarak büyüyeceğiz’

Tüm göstergeler kötüyü gösterirken, umutsuz değiliz. Çünkü bu krizden çıkış yolunu biliyoruz. Üretim politikasının arttırılmasının, desteklerin akılcı bir şekilde verilmesinin, israfın engellenmesinin yolunu biliyoruz. Biz yoksulluğu yönetmeyeceğiz. Yoksulluğu yok edeceğiz. Refahı paylaşacağız. Birkaç kişiyi zengin edip halkı yoksullaştıran bu düzeni değiştireceğiz. Kamunun sanayiciye ve üreticiye vereceği destekleri tek tek planlıyoruz. Yakın zamanda açıklanacak hükümet programımızda bu krizden nasıl çıkacağımızın yol haritasını paylaşacağız. O yüzden umutsuzluğa yer yok diyoruz. Bu halkın vakurluğunu gayet iyi biliyoruz. Halk çoktan kararını vermiş bir şekilde, önüne gelecek sandığı bekliyor. Ve Cumhuriyetin ikinci yüzyılını halkımızla birlikte inşa edeceğiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir