Güney Marmara Kalkınma Ajansı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Üreten Şehirler Programı kapsamında Karbon Ayak İzi Danışmanlığı Tematik Teknik Destek Programı Bilgilendirme Paneli düzenledi.
Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA), Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Üreten Şehirler Programı kapsamında programa dahil edilen Balıkesir özelinde gıda ve makine-ekipman imalatı sektörlerini kapsayacak ve ihracatı, sürdürülebilirliği, yüksek katma değerli yerli üretimi destekleyici biçimde “Karbon Ayak İzi Danışmanlığı” tematik teknik destek programı yürütüyor.
Program kapsamında, Balıkesir ilinde belirlenen sektörlerde yer alan ve ihracat yapan işletmelere yönelik temiz üretim etüdü, belirlenen ürün ve süreçler için karbon ayak izinin detaylı analizi, süreç iyileştirme çalışması, emisyon azaltım stratejilerini içeren ve emisyon azaltım yatırımlarına yönelik işletmelere özel bir rapor hazırlanması öngörülüyor.
Bu teknik destek programı için Balıkesir Sanayi Odası ev sahipliğinde bir bilgilendirme paneli düzenlendi. Panelde konuşmacı olarak GMKA İmalat Sanayinde Kurumsallaşma ve Dönüşüm Birimi Başkanı Dr. Emrah Bozkurt, TÜBİTAK MAM Döngüsel Ekonomi ve Kaynak Verimliliği Araştırma Grup Lideri Tuba Budak Duhbacı, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Mesleki Yeterlilik Sınav ve Belgelendirme Merkezi, Model Fabrika Direktörü Mustafa Birol Aksel yer aldı.
Amaç İmalat Sanayisini Geleceğe Hazırlamak
GMKA’nın Karbon Ayak İzi Teknik Destek Programına yönelik detaylı bilgiler aktaran Emrah Bozkurt, Ajansın kaynak verimliliği, yenilenebilir enerji ve sürdürülebilirlik konularında yürüttüğü çalışmalara değinerek “Çalışmalarımızın amacı küresel iklim değişikliği konusunda hem bireysel hem de işletmeler olarak üzerimize düşenleri hatırlatmak ve önlemenin çarelerini bulmak” dedi.
Daha sonra konuşan TÜBİTAK MAM’dan Tuba Budak Duhbacı, karbon ayak izinin ölçülmesi ve azaltılması, temiz üretim etütleri ve bu kapsamda TÜBİTAK tarafından yürütülen çalışmaları örneklerle anlattı. Duhbacı, özellikle üretim süreçlerinde enerji verimliliğini artırma kapsamında firmaların yararlanabileceği destek mekanizmalarından da bahsederek GMKA ile belirlenecek işletmelere bu konuda aktif destek verileceğini söyledi.
Son olarak, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Mesleki Yeterlilik Sınav ve Belgelendirme Merkezi, Model Fabrika Direktörü Mustafa Birol Aksel’in söz aldığı panelde, model fabrikalara yönelik bilgilendirme yapıldı. Aksel, yalın dönüşüm ve işletmelerin kazanımları ile ilgili olarak amaçlarının imalat sanayisini geleceğe hazırlamak olduğunu ifade ederek GMKA’nın destek programındaki kendi rollerini ve yürütecekleri çalışmalara yönelik bilgi verdi.
TÜBİTAK MAM ile GMKA Protokol İmzaladı
GMKA’nın Karbon Ayak İzi Danışmanlığı Tematik Teknik Destek Programı sürecinin yürütülmesi için TÜBİTAK MAM ile protokol imzalandı. Protokol ile destek programı kapsamında işletmelere yönelik süreç Bursa Model Fabrika işbirliğiyle yürütülecek.
Program kapsamında TÜBİTAK MAM tarafından temiz üretim metodolojisi, kaynak verimliliği, karbon ve su ayak izi, firmaların süreç yönetimi ve yeşil finansman konusunda farkındalığının artırılması amacıyla eğitimler gerçekleştirilecek.
Bunun yanında, TÜBİTAK MAM her bir işletme özelinde tesiste kullanılan su, hammadde ve enerji kaynaklarının detaylı olarak ölçüm, analizleri yapılarak ve her bir kaynak için tasarruf potansiyellerini belirleyerek, ön fizibilite çalışması ile temiz üretim etüdü hazırlayacak.
Ayrıca, Bursa Model Fabrika firmaların üretim süreçlerini (5S uygulamaları, organizasyon yapısı vb.), KPI (verimlilik, izlenebilirlik vb.) gibi farklı açılardan değerlendirerek ve süreçlerin analizini yaparak iyileştirme alanlarını tespit edecek. Analizlerin ardından her firma için alınabilecek önlemler ve gelişim tavsiyelerini içeren öneriler hazırlanan rapora yer alacak ve firmaların yararına sunulması planlanıyor.