EğitimGenelİlçelerKültür & Sanat

Sosyal Hayata Katılımın İzleri Bu Sergide

7’den 70’e herkesin katıldığı bir etkinlikler bütünü, yaşam boyu süren bir eğitim faaliyeti olan Hayat Boyu Öğrenme Haftası çerçevesinde; Balıkesir Olgunlaşma Enstitüsü ile 20 İlçe Halk Eğitimi Merkezi öğretmenleri ve kursiyerlerinin katkılarıyla halkın içinden gönüllere nakşedilen eserlerin sergilendiği yıl sonu sergi açılışı ve kutlama programı Avlu Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Vali Hasan Şıldak, eşi Fatma Nur Şıldak ile birlikte ‘Hayat Boyu Öğrenme’ kültürünün geliştirilmesi, tanıtılması ve yaygınlaştırılması amacıyla 1-7 Haziran tarihlerinde kutlanan “Hayat Boyu Öğrenme Haftası” dolayısıyla düzenlenen serginin açılışına katıldı.

Hayat boyu öğrenme alışkanlığı kazanımını destekleyen, öğrenme faaliyetlerine katılımı arttırmayı hedefleyen “Hayat Boyu Öğrenme Haftası”; öğrenme fırsatları ile ilgili bilgilendirilmelerin yapılmasına da katkı sağlıyor.

Tatlı, “Halk Eğitim Merkezleri Kadınlarımızın Olmazsa Olmazıdır”

Avlu Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen Halk Eğitim Merkezlerinin yıl boyunca gerçekleştirdikleri çalışmaların yer aldığı serginin açılışı saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Programın açılış konuşmasını yapan İl Millî Eğitim Müdürü Ali Tatlı, “Hayat Boyu Öğrenme kapsamında halk eğitim merkezlerimizde her vatandaşımızın kabiliyet ve beklentilerine uygun birçok etkinlik gerçekleştirildi. İlimiz genelinde 2022-2023 eğitim öğretim yılı başından bu yana Mesleki ve Teknik alanda 1193 kurs açılarak 44 bin 859 kursiyer, Sosyal kültürel alanda 2bin 961 kurs açılarak 77bin 124 kursiyer, okuma yazma alanında 287 kurs açılarak bin 410 kursiyer, bağımlılıkla mücadele alanında 332 kurs açılarak 25 bin 338 kursiyer eğitimlere katıldı. Toplamda Mesleki ve Teknik ile Sosyal Kültürel alanlarda 4 bin 954 kurs açılarak bu kurslarda 121 bin 938 kursiyerimize eğitim verildi. Yıl boyunca yaptıkları el emeği göz nuru çalışmalarla sergide katkısı bulunan tüm kursiyerlerimize, onlara çalışmalarında yol gösteren usta öğreticilerimize ve idari personelimize, katkı sunan herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

Şıldak, “Yıl Sonu Sergilerinde Gelişimi Görmek Sevindirici”

Halk eğitim denildiğinde; halk eğitim merkezlerinin, halk eğitim kurslarının, halk eğitim öğretmenlerinin, usta öğreticilerinin ülkenin artık bilinen kavramları haline geldiğini söyleyen Vali Şıldak, programda yaptığı konuşmada “Halk eğitim merkezleri toplumun derinliklerine nüfuz etmiş, bilhassa kadınların olmazsa olmazları olmuştur. Bu açıdan bütün ilçelerin el emeği göz nuru eserlerinin de sergilendiği bu yıl sonu sergileri çok kıymetlidir. Biz de fırsat buldukça bu sergilere katılmaya özen gösteririz. Çünkü buralarda toplum hayatının her aşamasının gelişimini ve topluma sosyal anlamda katılımın izlerini görmek mümkündür. Ne mutlu ki ülkemizde artık halk eğitim kursu dendiğinde; kursun çok ötesine geçmiş ve toplumda ihtiyaç olan bilgi, beceri, donanım olarak insanımızı güçlendiren ve geliştiren katkıları görüyoruz.” şeklinde konuştu.

Şıldak, “Halk Eğitimler Kocaman Bir Aile Gibidir”

Bu alanda emek verenlerin ve bundan faydalanan vatandaşların sayısının ne kadar yüksek olduğunun bilinmesi gerektiğini işaret eden Vali Şıldak, “54 idarecimiz, 147 kadrolu öğretmenimiz, 393 de usta öğreticimiz halk eğitim merkezlerimizde yıl boyunca emek sarf ettiler, gayret gösterdiler ve kursiyerlerine en donanımlı şekilde faydalı olmaya çalıştılar. Öğretmenlerimiz ve usta öğreticilerimiz olmadan halk eğitim mefhumunun ayakta kalması mümkün değildir. İlimizde 2022-2023 Eğitim-Öğretim yılında yaklaşık 2 bin civarında mesleki kurs açılmış ve bu kurslara tam 45 bin kursiyer dahil olmuş. Bunun yanı sıra sosyal ve kültürel amaçlı kursların sayısı ise yaklaşık 2 bin civarındadır. Bu kurslara da 77 bin kursiyer katılarak oralardan faydalanmıştır. En önem verdiğimiz bölümlerden biri olarak açılan 287 okuma yazma kursundan ise 1.410 kursiyer faydalanmış. Bu kurslarda okuma yazma öğrenmiş ileri yaşta olan vatandaşlarımızı tebrik etmek istiyorum. Yine bağımlılıkla mücadele alanında da 300 üzerindeki kursta, 25 bin vatandaşımız kendilerini geliştirmiş. Toplama baktığımızda neredeyse Balıkesir’in nüfusunun yüzde 10’unun bu kurslara devamlılık gösterdiğini, bu yıl içerisinde bu kurslara dahil olduğunu söylemek mümkün. Bu da demektir ki aile bazında baktığımızda neredeyse toplumun yarısı halk eğitimle buluşmuş, istifade etmiş.” ifadelerine yer verdi.

İlçe ziyaretlerinde de halk eğitimlerde yaşanan gelişmelere şahit olduğunu ifade eden Şıldak, “Bu kurslarda bilgi beceri öğrenmekle kalınmıyor, kazanılan donanım sayesinde aynı zamanda sosyal gelişim gösterme, dayanışma, birlikte hareket etme, özveri, fedakarlık yönlerinden de insanlarımıza katkı sağlanıyor. Bütün öğretmenlerimizi, yöneticilerimizi ve kendini geliştirmek için evinin kapısından çıkıp o sosyal ortamlara adım atan vatandaşlarımızı tebrik ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Erdek Halk Eğitimi Merkezi Özel Bireyler Halk Oyunları ekibi ve Susurluk Halk Eğitimi Merkezi Halk Oyunları ekibinin gösterileri ilgiyle izlendi.

Vali Hasan Şıldak eşi Fatma Nur Şıldak ile birlikte Balıkesir Olgunlaşma Enstitüsü ile 20 İlçe Halk Eğitimi Merkezi kursiyerleri ve öğreticilerinin yıl boyunca hazırlanmış olan ürünlerinin yer aldığı sergiyi gezdi, yapılan çalışmalarla ilgili bilgi aldı.

Vali Şıldak, sergilenen ürünlerin kataloğunun hazırlanmasını ve başarılı bulunan ürünlerin hediyelik eşya olarak üretilmesi konusunda çalışma yapılmasını istedi.

Serginin açılışına Vali Şıldak ve Eşi Fatma Nur Şıldak’ın yanı sıra Garnizon ve 9. Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Cihangir Kemal Yüzçelik, Altıeylül Kaymakamı Turgay Hakan Bilgin, Karesi Kaymakamı Metin Arslanbaş, İl Emniyet Müdürü Hasan Onar, İl Jandarma Komutanı J.Kd. Alb. Ali Yıldız ve çok sayıda davetli katıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir